Великотърновският митрополит Григорий е изпратил писмо до Св. Синод на БПЦ, в което заявява, че оттегля подписите си от „първата и втората част от Протокол №26/10.11.2012 г. от заседанието на Св. Синод“, на което беше решено Варненският митрополит Кирил да стане наместник-председател, а Пловдивският митрополит да не е управляващ Софийска епархия.

Митрополит Григорий обосновава мотивите за оттеглянето на подписа си с общата фраза “заради критики към светата ни Църква“.

В писмо до Св.Синод на БПЦ митрополит Григорий заявява :” Оттеглям своите подписи под първата и втората част от Протокол №26/10.11.2012 г. от заседанието на Св. Синод.Категорично настоявам подписите ми под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност”.

Припомняме, че на 10 ноември 2012 г., във връзка с кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и произтичащата от това необходимост за предприемане на предвидените в Устава на БПЦ-БП стъпки при овдовяване на Патриаршеския престол и Софийския епархийски престол, Св. Синод откри заседанието си в пълен състав. На него присъстваха 12 синодални архиереи: Великотърновски митрополит Григорий, председателстващ заседанието на основание чл. 42, ал. 1 от УБПЦ-БП, Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Амвросий. От заседанието отсъстваха:митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон.

В същия ден на основание чл. 42, ал.1 от УБПЦ-БП Св. Синод пристъпи към избор на свой Наместник-председател и след проведени разисквания Св. Синод реши да се пристъпи към тайно гласоподаване.

На основание горното гласуване Св. Синод Р Е Ш И:

Със седем гласа „за“, за Наместник-председател на Св. Синод е избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

Под председателство на новоизбрания Наместник-председател на Св. Синод заседанието продължи в присъствието на синодалните архиереи: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий.

След проведено гласуване за управлението на Софийска епархия до избора и встъпването в длъжност на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Св. Синод Р Е Ш И:

Новоизбраният Наместник-председател е и управляващ Софийска митрополия/епархия до избора на нов Български патриарх и Софийски митрополит.