Празникът наречен Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. Това събитие е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира Св. Св. Кирик и Юлита. В него той разказва за бездетна жена, която закъснява да вземе благословен хляб от храма, затова свещеникът и дава една ябълка и не след дълго тя заченала. За благодарност мирянката дарила ябълка в същия размер, но от злато, която станала част от обкова на иконата.

Чудотворната икона на Божията Майка – нар. Златна Ябълка се пази в храма в кв. Горни Воден на гр. Асеновград и води началото си от XVII в.

Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. Във връзка с това било установено да се чества тъй наречения празник  „Златна ябълка“.

Така тръгнало името и празникът на иконата „Богородица-Златна ябълка“, който винаги се пада в съботата (Акатисова) преди Лазарова събота. Тази година денят ще бъде 17 април. По традиция пловдивският митрополит Николай възглавява архиерейска Света литургия пред чудотворната икона в храма в кв. „Горни Воден“.

Тази вечер от 18:00 часа ще се отслужи Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист.

На 17 април от 9:00 часа ще се отслужи Архиерейска Света литургия. Богослуженията ще се възглавят от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

Желаещите да посетят храма миряни са добре дошли при стриктно спазване на всички противоепидемиологични мерки – спазване на дистанция, задължително носене на маски, казват от горниводенския храм.