Учители, деца и родители заедно участваха в кулинарното представяне на традиционни ястия от българската, турската и ромската кухня.

В Детска градина „Никола Вапцаров” в Асеновград стартира дейност „Пет пъстри дни”, като в продължение на 5 дни, всеки един от дните ще бъде изпъстрен с някаква дейност. Петъчният ден бе посветен традиционните ястия в кухните на различните етноси. Целта на мероприятието е опознавайки различията, децата да се сближат или сближаване чрез различията.

Събитието с приготвянето на специалитетите бе стартирало още сутринта, като по обяд готовите ястия бяха подредени в своеобразна кулинарна изложба. Децата от различните групи бяха подготвили специалитети от българската, турската и ромската кухня като: Наница със сирене, погача, боб, шопска салата, баклава, сладкишите шекерпаре, грис халва, мекици, пиде, късър, кюфтенца от червена леща – мерджимек кюфтета и др.

Събития като това са много хубави и трябва много по-често да се случват в ежедневието в детската градина, коментира директорът на детското заведение Златка Тоскова. Някои може да мислят, че децата са малки и не могат да се справят, но не е така, каза тя. С такова желание, вълнение и емоция участваха.

Златка Тоскова, директор

Днес, вторник, сряда и четвъртък в Детска градина „Никола Вапцаров“ инициативите продължават. Днес е денят, посветен на театралните игри, като големите групи ще представят театрализирани детски приказки на различните етноси. Във вторник със същата дейност ще се представят по-малите деца, а в сряда ще е денят за игри и танци на народите. Петдневната дейност ще завърши в четвъртък с дефиле с традиционни народни носии на различните етноси, обясни Златка Тоскова.