Над 50 ученици влязоха в ролята на трафиканти и жертви в кампания на Община Асеновград и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Инициативата се проведе по повод утрешния 18- ти октомври- Европейски ден за борба с трафика на хора.
   Учениците се запознаха с проблемите, които пораждат формите на експлоатация, методите за въвличане в трафик, рисковите фактори и групи, както и с начините за предпазване, последствията за децата- жертви. На присъстващите бяха раздадени листовки, обобщаващи най- важната информация от презентацията. Печатните материали съдържат и контакти на институциите, ангажирани с проблема, към които детето може да се обърне, в случай на нужда. Инициативата бе проведена сред ученици от начален курс и представлява информационно- превантивна кампания. Основните проблеми бяха представени с мултимедийна презентация на тема: „Робство днес? Внимание! Трафик на хора! Време за действие.”. Неформалната обстановка, познатата среда и приятелският тон, в които протече срещата, спомогнаха за отпускане на децата и за превръщането им от пасивни в активни участници.
   Кампанията продължи с тематични игри по проблема за трафика на хора за лесно затвърждаване на наученото. Най- интересни за учениците се оказаха импровизираните сценки, които разиграха, влизайки в ролите на трафиканти, жертви в различни ситуации, като сами избираха своята роля и създаваха репликите си. Децата определиха кампанията, като полезна, забавна и различна и изявиха желание и готовност за участие в следващи подобни мероприятия.