Докладна записка, внесена от кмета на община Асеновград, д-р Христо Грудев до ОбС Асеновград, с предложение за приемане на Наредба за отмяна на Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета , регламентиране регистрацията и стопанисването на домашните кучета на територията на община Асеновград, предстои да бъде разгледана на предстоящата на 16 юни редовна сесия. Наредбата бе приета с решение на ОбС през 2013 г., с внесено изменение и допълнение през 2018 г. .

Основанията за отмяната, посочени в докладната записка, са следните: Липса на законова делегация за съществуване на Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените кучета, регламентиране регистрацията и стопанисването на домашни кучета на територията на Община Асеновград, Обществените правоотношения, свързани с овладяване на популацията на безстопанствените кучета, реда и начина на деклариране, регистриране, идентификация, заплащане на такса за притежаване на куче и отглеждане на домашни кучета, са уредени в нормативни актове от по-висока степен и не е необходима допълнителна регламентация на ниво Община.

Като причина за необходимостта на приемане на Наредба за отмяна на Наредба, в докладната е посочена обнародвания в Държавен вестник през 2008 г. Закон за защита на животните. В него е регламентирано, че Общинските съвети приемат Програми за овладяване на популацията на бездомните кучета и предвиждат средства за изпълнението им. През 2011 г. в Държавен вестник бе обнародвано изменение и допълнение на ЗЗЖ, което гласи: За изпълнение на програмите по ал. 1 Общинските съвети приемат Наредби за овладяване популациите на безстопанствените кучета, а в отделен параграф се посочва, че в 6-месечен срок от влизането в сила на този Закон, общинските съвети изготвят и приемат Наредбите по чл. 40 ал. 5 от ЗЗЖ. В изпълнение на тази законова разпоредна ОбС Асеновград приема Наредбата за за овладяване на популацията на безстопанствените кучета , регламентиране регистрацията и стопанисването на домашните кучета на територията на община Асеновград през 2013 г. Основна задача на местния норматив е да следва мерките, предвидени в приетата Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Асеновград, с план за действие 2012-2015 г., както и да регламентира взаимоотношенията между институции, НПО за защита на животните, собствениците на домашни любимци и останалите жители на община Асеновград.

Със закона за изпълнение и допълнение на ЗЗЖ, обнародван в ДВ през 2016 г., нормата на чл. 40 от ЗЗЖ бе изменена. Сългасно новата редакция на чл. 40 от ЗЗЖ „Министерския съвет по предложение на министъра на земеделието, храните и горите, приема Национална Програма за овладяване на популацията на бездомните кучета на територията на РБ. Министърът издава Наредба за прилагане на Националната програма, за нейното изпълнение, финансиране и отчетност, като в синхрон с тази промяна, Общинските съвети приемат само Програма за изпълнение на Националната програма и план за действие на съответната община, които отговарят на изискванията на министерската Наредба.

С това изменение (от 2016 г.) фактически се отменя делегацията на закона даващ право на Общинските съвети да уреждат материята, касаеща безстопанствените кучета и по-специално овладяване на популацията им, пише в докладната на кмета до ОбС Асеновград. Регулирането е изведено от общинско на национално ниво поради което отпадна и основанието за съществуването на Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, регламентиране регистрацията и стопанисването на домашните кучета на територията на община Асеновград. С отмяната ѝ, ще бъде постигната необходимата правна сигурност, пише още в докладната, както и съответствие с европейското законодателство.