Днес започна редовната зимна сесия на Светия Синод, която се явява и първата под ръководството на партиаршеския местоблюстител митрополит Кирил. Преди началото на заседанието митрополитите са уважили 9-те дни от кончината на патриарх Максим,като са отслужили панихида в синодалния параклис „Св. цар Борис“.

 Както се очакваше, на сесията не е присъствал Пловдивският митрополит Николай, а към неговия „траур“ са се присъединили Врачанският митрополит Калиник, Плевенският – Игнатий и Великотърновският – Григорий. Припомняме, че първите двама митрополити – Калиник и Игнатий, напуснаха драматичното заседание на Светия Синод на 10 ноември т.г. заедно с митрополит Николай, а Великотърновският митрополит Григорий се присъедини към бойкота им вчера, като разпространи писмо, че се отказва от подписите си за избор на наместник-председател на синода.

В най-скоро време към заседанието на митрополитите се очаква да се присъедини северно-американският митрополит Йосиф, който досега по никакъв начин не заяви съпричастност към трудната ситуация на Българската църква. Предполага се, че неговото завръщане в родината ще реши поне проблема с несигурния кворум на предстоящите заседания на синода.