Известният писател Георги Бърдаров гостува в Асеновград на събитие, част от Паисиевите дни в града. То бе организирано от Градска библиотека „Паисий Хилендарски” и Община Асеновград.

На срещата той представи своята най-нова книга, с която спечели Европейската награда за литература от квотата за България за романа си Absolvo te. Основна тема в него е прошката и две истории, свързани с Холокоста и арабо-израелския конфликт. Един от въпросите в книгата, на които авторът търси отговор е: „Можеш ли да простиш на друг това, което не би простил на себе си?” Отговорът, до който достига е: Absolvo te!         /Прощавам ти! „Опрощавам греховете ти“ на латински/

Историята в книгата е вдъхновена от реален братоубийствен конфликт,в който жертви се превръщат в насилници, а насилници в жертви и всички те жадуват за мъст и реванш. Пред асеновградската публика писателят разказа и за своето разтърсващо посещение в концентрационния лагер Аушвиц, Полша през 2018 година.

Това е третата поред среща на автора с асеновградска публика, а тъй като събитието бе посветено на Паисий Хилендарски, актрисата Виктория Стефанова посрещна с добре дошъл Бърдаров със рецитал, на който изпълни паисиевите думи из „История славянобългарска“: „„О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език?…“ Студентката от АМТИИ Петя Куцева отправи воя музикален поздрав към присъстващите гости във фоайето на библиотеката.

Много се радвам, да бъда отново в Асеновград, сподели писателят. Много харесвам града и първата ми книга „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в Европейския съюз“, с която станах доцент, я представих за пръв път именно в Асеновград, преди софийското представяне. Причината за това е, че неин издател е ваши съгражданини, една моя близка приятелка, бивша моя студентка – Дарина Пачова и нейната майка, родът ѝ, помогнаха за издаването на книгата, каза още Бърдаров. Така, че първо представяне на книга в живота си съм правил в Асеновград.