Близо 6 часа пожарни екипи гасиха пожар на Депото за твърди битови отпадъци край Асеновград вчера. Пламъците бяха овладени късно снощи, днес все още се предприемаха действия, за да не тръгнат те отново.

Черен дим се издигаше в небето в продължение на часове. Оказа се, че  пожарът е избухнал в новата клетка на депото. От РС „ПБЗН” Асеновград заявиха, че сигналът при тях е постъпил около 17:30 ч. Четири екипа са гасили на място до около 23 ч. Според първоначалната информация няма външна намеса за разгарянето на пожара. Днес на мястото бяха предприети действия по недопускане на повторно въпламеняване.

За да може в подобни ситуации да се реагира и да се действа възможно най-бързо има поставени т.нар. хидранти на територията на депото. Те обаче са свързани към водопреносната мрежа на с. Боянци, налягането е по-слабо, поради което ще се правят постъпки в бъдеще да се използва асеновградската мрежа.

Директорът на депото Струмен Авков заяви, че скоро не е имало пожар с такива мащаби. По неговите думи и вчерашният пожар е изглеждал по-голям, заради  пушека и вятъра, който го разнесе на голяма площ. Иначе самият пожар се е разраснал на по-малко от декар в клетката.

Днес от РИОСВ-Пловдив са идвали на проверка в депото по повод пожара, не са констатирани нарушения. В часовете когато горя смеището, а и след това не е измерено  значително превишение на показателите за качеството на въздуха в района.

Директорът благодари на всички за оказаното съдействие – пожарникари, служители на депото и Община Асеновград.