Учениците до 4-ти клас включително няма да носят маски по време на учебен час. Това обявиха от министерство на образованието и науката. От там уточняват, че маските няма да са задължителни и за децата от предучилищните групи в училищата.

Поне два пъти по време на час за най-малко една минута стаи, обаче, ще трябва да се проветряват класните стаи.

През целия ден и навсякъде в училищната сграда задължителни остават маските за учениците от 5-ти до 12-ти клас, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на училището.

От МОН поясняват, че промените са записани в актуализираните Насоки за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Министерството облекчи някои от противоепидемичните мерки и въведе нови след консултации с медицински специалисти, детски психолози и психиатри.

Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1,5 м между тях и местата на учениците. Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция между учениците и при редовно проветряване.

При желание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище.

При наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители, директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка. Ако отсъстват 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 или при заболели учители, което прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на МОН преминаване към ротационно или цялостно електронно обучение.

При 500 заболели на 100 000 души, всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние, което става само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата.

В случай че такава заповед няма, важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10% заболели ученици или учители.