По повод празника на студентите, кметът на община Асеновград, д-р Христо Грудев се обърна към тях със специален поздрав. Ето какво написа той на страницата си в социалната мрежа:

Уважаеми студенти,
Приемете моите най-искрени поздравления по случай 8-ми декември – Празникът на българските студенти!
Пожелавам Ви да имате пълноценни студентски години с приятелства, емоции и знания.
Натрупаното днес познание е отворена врата към реализацията Ви утре. Вашето познание, Вашите постижения и развитие в науката са шансът на България да се развива. Бъдете здрави и устремени по пътя към знанието! Бъдете последователи на великите ни предци, оставили отпечатък в световната история, съхранявайте националната ни памет, традиции и ценности. Дерзайте за Родината и хората! Във Вашите ръце е бъдещето на България!

Д-р Христо Грудев
Кмет на община Асеновград

Всеки 8 декември студентите в България отбелязват своя празник. Началото на празника е поставено още през 1897 г., когато министърът на просвещението проф. Иван Шишманов повдига въпроса за това първото Висше училище в страната да има „по-особен, свой празник“. На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св. Климент Охридски – 25 ноември (8 декември по нов стил), за свой празник.

Той се отбелязва за пръв път като празник на студентите през 1903 г. в салона на читалище „Славянска беседа“, в София. През 1905 г. в Правилника на вече Софийския университет, носещ името „Св. Климент Охридски“, за първи път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.

От 1916 г., заради официалното въвеждане на Григорианския календар в България,  празникът на университета се измества с 13 дни напред и вече започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше училище в България – Софийският университет „Св. Климент Охридски“, създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.