Живка Георгиева

Тестването на учениците в Асеновград за COVID-19, от началото на новата година до момента, протича нормално. Това обяви директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“ към Община Асеновград Живка Георгиева.

В дните понеделник и четвъртък се извършва тестването за училищния персонал , а веднъж в седмицата се прави за децата.  Данните от последното тестване в понеделник сочат, че има четири положителни проби на ученици.  Една в ОУ „Христо Ботев“, в ОУ „Петко Каравелов“, в ОУ „Панайот Волов“- кв. „Долни Воден“ и в ПГ „Цар Иван Асен II“. При педагогическия персонал позитивните тестове са два, има и на един служител от непедагогическия персонал в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Резултатите показват още, че 78% от учениците се обучават присъствено. От разстояние в електронна среда обучение провеждат общо 16 паралелки. Живка Георгиева увери, че  досега не е имало недостиг на тестове за учениците.

По време на първото за година Заседание на Общинския опертивен щаб, което се проведе на 7 януари, стана ясно, че на територията на общината има две карантинирани групи в две детски градина, към днешна дата обаче карантинираните групи са  3-по една в ДГ „Надежда“,  ДГ „Никола Вапцаров“ и ДГ „Мир“.

335 е броят на ученици в община Асеновград, които вече разполагат със „зелен сертификат“, те съответно пропускат тестването за Ковид-19 в първия учебен ден от седмицата.