Конкурс за най-добро домашно вино
Конкурс за най-добро домашно вино
До утре (17.01.2022 г.) е срокът за подаване на заявка за участие в общинския конкурс „Най-добро домашно вино реколта 2021 г.“ Желаещите да се включат в тазгодишната надпревара подават заявления в стая 405 на Община Асеновград.
Както всяка година, така и тази, за да участват в асеновградската винария, производителите на бели и червени вина, розета и пелини, трябва да участват с вина от миналогодишната реколта. Вината трябва да бъдат бистри и наляти в стъклени винени бутилки и да са произведени от участниците в конкурса.

В конкурса не могат да участват вина, произведени от грозде от директни сортове, а производителите трябва задължително да посочат сорта или сортовете, от които е произведено виното.

От всяко вино, участващо в конкурса, производителят трябва да притежава минимум 30 броя бутилки. Проби от вината /3 бутилки/ трябва да бъдат предоставени минимум 15 дни преди датата на конкурса.

Най-доброто домашно вино и тази година ще се определи от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки- р. София, Университет по хранителни технологии-гр. Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното–град София, „Винзавод” АД – Асеновград и Община Асеновград.

Наградният фонд, който ще бъде раздаден тази година е 1890 лева и два броя 50-литрови бурета, съобщават от Община Асеновград.

Ето какви ще са наградите за производители от асеновградския регион:
ЧЕРВЕНИ ВИНА
  • І място – Голяма награда –300 лв. плюс 50 литрово буре
  • ІІ място 250 лв.
  • ІІІ място 150 лв.
БЕЛИ ВИНА
Най-добро бяло вино – 180 лв.
ВИНО РОЗЕ
Най-добро розе – 180 лв.
ИЗКУСТВЕНО АРОМАТИЗИРАНИ ВИНА /ПЕЛИНИ/
І място – 180 лв.
Награда за производител от населено място извън община Асеновград
І място – 200 лв. плюс 50 литрово буре
ІІ място 150 лв.
ІІІ място 100 лв.
Специална награда „Никола Македонски” за производство на домашен мавруд – 200 лв.
И тази година ковид пандемията е причина да не се проведе един от най-любимите и чакани празници в Асеновград, този на виното. От първото издание на асеновградската „Винария“ през 1993 г, когато майсторите винари в надпреварата за най-добро домашно вина са били почти 100, това е второто спиране на общонародните тържества, посветени на покровителя на лозарите и винарите Свети Трифон. По традиция в тяхна чест, ежегодно, на 31 януари и 1 февруари, се организират пехливански борби и народно веселие.
От празника, който събираше асеновградчани и гости на града от близо и далече, остава само конкурсът за вино и връчването на наградите пред паметника на Чорбаджака на ул. „6-ти януари“ в Асеновград.

 

Пандемията за поредна година ни лиши от любимия на всички конкурс за най-вкусни станимашки сармички, няма да има народно веселие на площада с музика и хора, както и дегустация на вина от региона. Няма да се провеждат и традиционните за празника на Св. Трифон пехливански борби. Зрелището, събирало близо 30 години, стотици зрители и любители на борбата, с участието на спортисти от цялата страна и тази година няма да се състои.

Тази година ще липсва и прочутото шествие от паметника на Аристи Чорбаджака, бащата на станимашката малага. Празничната процесия, която продължава до чешмата на църквата св. „Богородица Рибната“, традиционно завършва с ритуала „Вино от чешма”.

А колко на брой и от кои населени места са тазгодишните участници в конкурса на Общината, все още не е ясно. Кой ще грабне тази година първото място и титлата „Най-добър винар“ на конкурса за вино, реколта 2021, предстои да разберем.