От сутринта днес пред паметника на майстора на станимашката малага Аристи Чорбаджака звучаха песни, свързани с виното, разбира се най-вече тази, възпяваща асеновградското такова. А поводът бе награждаването на най-добрите винопроизводители, участвали в конкурса на Община Асеновград. Участниците бяха общо 70, но 17 стигнаха до финала, след като жури дегустира техните вина. Всички финалисти получиха грамоти, както и специална награда – бъклица за вино.
Както е по традиция, преди награждаването, кметът на града поля с вино лозовите пръчки.
Самият конкурс отбелязва своя 30-годишен юбилей през 2022 г. По този повод днес бяха поканени и различните във времето победители, които също получиха подаръци. Но акцентът, естествено, бе върху тазгодишните участници и отличените сред тях. Трето място в категория червени вина за винар от асеновградски регион спечели Димитър Вълчев от Асеновград. Той бе награден и със специалната награда „Никола Македонски“ за най-добър домашен мавруд. Второ място сред асеновградските винари грабна Найден Найдев.
Тази година нямаше класирани за финала бели вина. В категория вино „Розе“ победител стана Николай Ангелов от с. Червен. За ароматизирани вина, пелини, бе награден Мюмюн Мурад от Асеновград с вино сорт Мискет, пелин. Трето място за производител извън община Асеновград спечели Петко Прокопиев от Пловдив с вино сорт Рубин. Прокопиев е настоящият главен архитект в община Асеновград. Той грабна и второто място тук с вино сорт Гренаш Ноар Розе. Ангел Драганов от с. Крумово пък спечели първото място, както и наградата за най-възрастен участник.

Кулминацията бе обявяването на победителя с най-доброто домашно червено вино от Асеновград. Това бе и награденият за най-млад финалист в конкурса Любослав Ангелов. Освен буре, той получи и иноксов съд за вино.

Архиерейският наместник на асеновградска духовна околия отец Йордан Георгиев отбеляза, че е много важно да не се пропуска фактът, че конкурсът е за домашно вино и в него да не влизат технологично създадени вина.

Макар че утре няма да има тържествено честване на Трифон Зарезан и няма да тече вино от чешма, днес местни винопроизводители бяха осигурили безплатно такова за всички присъстващи на награждаването. Така, след самата церемония, участници, официални лица и граждани останаха на раздумка с вино в ръка и добро настроение.