Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага, Аристи Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Затова именно Димитровден 26-ти октомври е избран да бъде празник на българското вино и Международен ден на мавруда.
По този повод в Пловдив ще се проведе Градски винен фестивал. Това е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти, чиято основна цел е да допринесе за популяризирането на българските вина и винен туризъм сред местни и чуждестранни потребители. В два поредни дни 21-ви и 22-ри октомври /събота и неделя/, в центъра на Пловдив, винените любители ще могат да се запознаят с над 40 вина местни сортове, представени от винени експерти и ще могат да се насладят на вкусна улична храна. Подбраната селекция включва вина от всички винени региони на България: пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални.