Електрическите тротинетки са новата мода за придвижване сред тийнейджърите, а напоследък и сред възрастните. Какви са обаче правилата при управление на индивидуално електрическо превозно средство и спазват ли се те – проверихме в Асеновград.

Познатите на всички електрически тротинетки вече могат да бъдат забелязани навсякъде. В Асеновград техният брой като че ли нараства, което нямаше да е проблем, ако се използваха по правилата или според Закона за движение по пътищата. Гергин Комитов, който работи в централна градска част, е сред хората, които често наблюдават поведението на водачите на електрически тротинетки, тъй като те обичат да посещават централния площад. Той сподели с нас, че не са редки случаите на когато водачи на подобни тротинетки, най-често тийнейджъри, преминават през пешеходната зона на центъра с висока скорост. Да им се направи забележка е почти невъзможно, именно заради профучаването им.

Според чл. 80а от ЗДвП на водача на индивидуално електрическо превозно средство е забранено:
– да развива скорост, по-висока от 25 km/h;
– да превозва други лица;
– да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци; Минималната възраст на водача на познатите електрически тротинетки е шестнадесет години, ако използва превозното средство по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h; За велосипедните алеи това условие започва от 14-годишна възраст. Важно уточнение е, че според закона, водачите на електрически тротинетки са длъжни да използват каска, ако са непълнолетни – нещо, което рядко може да се забележи да се спазва от младежите.
Заради зачестилите инциденти с електрически тротинетки в различни градове у нас започнаха масови проверки от страна на полицията. Преди няколко месеца имаше подобен случай и в Асеновград – тогава 16-годишно момче попадна в болница, след като получи травма на главата, удряйки се в автомобил със своята електрическа тротинетка. Ето защо гражданите апелират институциите да вземат необходимите мерки, да се извършват и по-чести проверки, при необходимост да се налагат и санкции, за да се предотвратят бъдещи инциденти.