Утре изтича крайният срок, в рамките на който земеделските стопани могат да се възползват от помощта, подавайки заявление при 100% унищожени култури, следствие на природно бедствие. Подпомагането е в размер до 80 % от действителните разходи за отглеждане на дадена култура през съответната стопанска година, в случая през 2024 г.

„Действителните разходи се изчисляват на база на технологични карти по информация, предоставена от Системата за агропазарна информация. Съгласно схемата, земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане“, добавят от Държавен фонд „Земеделие“. Уточнява се, че ще бъдат подпомогнати само тези, притежаващи констативни протоколи, издадени до 31-ви юли тази година.

Помощта се отпуска при различен интензитет спрямо съответната култура. Така например при бадеми, лешници, винени и десертни лозя, орехи, тютюн, домати, краставици, картофи, дини, и др. тя е до 80 % от действителните разходи за отглеждане. А при пшеница, ечемик, царевица, рапица, двузърнест лимец и слънчоглед тя е до 40 % от разходите.

Ставките по схемата са изброени подробно в указанията за прилагане на помощта, намиращи се на сайта на Държавен фонд „Земеделие“.