Нови контейнери за разделно събиране на отпадъци бяха поставени на две възлови места в Асеновград. Съдовете са общо 8 и вече се намират на ул. “Цар Иван Асен II” №3, т.е. в близост до полицията в града, както и на паркинга до ДГ „Дружба“ на ул. “Съединение” №8. „Целта на инициативата е да се мотивират хората да събират и изхвърлят разделно своите отпадъци. Контейнерите са дарени от сдружение „BG Бъди активен“, като част от дейностите по кампанията “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!”, казват от общинската администрация. Уточнява се, че контейнерите ще бъдат обслужвани регулярно от партньорите, с които Община Асеновград си сътрудничи за организацията за разделно събиране на отпадъци от опаковки, както и че събраното разделно количество ще бъде рециклирано.
За да не се объркат гражданите, в кой контейнер, какво могат да изхвърлят, освен цветово, съдовете се различават и по поставените им картинки на предметите, подходящи за тях. Написано е още, че жълтият контейнер е за пластмаса и кенчета или други метални опаковки, зеленият – за стъкло, а синият – за хартия и картон. Част от контейнерите бързо се напълниха, което показва, че в града има нужда от такива. Предстои да разберем дали ще бъдат поставени подобни съдове и на други места в Асеновград.
“Целта, която си е поставила община Асеновград, е по-малко нерегламентирани замърсявания и по-чиста околна среда. Не на последно място – и стимулиране на населението да опазва света около себе си, като събира и изхвърля отпадъците разделно”, казват от общинския отдел “Екология”.