Масово, преминаващите през Асеновград междуселищни автобуси не спират на паркинга на автогарата в града, алармират пътуващи. Неяснотата създава неудобство и за граждани, и за служителите на гише „Информация”. А ситуацията е вследствие от липсата на договореност между превозвачите и ръководството на асеновградската автогара. Как, всъщност, стоят нещата, провери нашият екип.
   Често се случва асеновградчани и гости на града да не успеят да стигнат на време, или, пък, да чакат прекалено дълго, за да се качат на междуселищен автобус. Това потвърди и собственикът на асеновградската автогара инженер Васил Желязов. Член 20 от Закона за автомобилните превози гласи, че „междуселищните автобусни линии задължително се обслужват от официално обявени от Общините автогари и автоспирки по съответните маршрути”. Такива, обаче, няма оповестени никъде. По думите на инженер Желязов, Общината е тази, която трябва да упражнява контрол върху спирането на автобусите на паркинга на автогарата в Асеновград. Отново според Закона за автомобилните превози, обаче, по член 22, „всички превозвачи по автобусни линии задължително използват автогарите и автоспирките по изпълнявания маршрут и спазват установеното разписание. В населените места с повече от една автогара кметът на общината определя местата, които са начални, междинни или крайни спирки по маршрута.” А собствениците на автогари са длъжни да допускат срещу заплащане всички превозвачи, извършващи превози по автобусните линии. Конкретно, таксата за влизане в асеновградската автогара е три лева. И още- критериите, които се прилагат при определяне размера на цените за преминаване, за престой, за предоставяне на право за продажба на билети и за извършване на други услуги, трябва да са еднакви за всички превозвачи. Задължението на Общината Асеновград е да подпише договор с превозвачите за изпълняване на определени линии.
   Така, в крайна сметка и пак според закона, ангажиментът по организацията, касаещ споменатия проблем, изцяло подлежи на взаимоотношенията между превозвачите и собствениците на автогарата.