Днес отбелязваме големия християнски празник Въведение Богородично, познат още като Ден на християнското семейство. С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът „Въведение Богородично“ в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж; според първоначалния замисъл – ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. На днешния ден си припомняме за влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм. Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднъж в годината само първосвещеникът.Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като получили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но Девата им открила своето желание – да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

Днешният празник бе тържествено отбелязан в асеновградските храмове. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

Празничната програма посветена на Деня на християнското семейство и младеж продължава в Асеновград и тази вечер. От 17:30ч. в НЧ „Родолюбие” ще бъдат представени юбилейни изложби на  Изостудия „Улей” с худ.р-л ндк. Юрий Изосимов, представително детско ателие „Пъстроцвет” – лауреат на VI-и VII-и Републикански фестивали и носител на множество златни медали с худ.р-л гл.учител Георги Коройчев и изложба живопис, с която ще бъде отбелязана 75 годишнина на Георги Коройчев. Малко по-късно, от 18:30ч. в НЧ „Родолюбие”, ще бъде представено и книгата на Георги Коройчев „Орисия”.

От 18:30 часа по телевизия ТВ САТ КОМ ще може да гледате пълен запис на тематичната вечер, посветена на християнското семейство и младеж, която бе организирана от с НЧ „Св.преп.Паисий Хилендарски”