При засилен интерес, от страна на граждани и гости на Асеновград, бе поставено началото на тазгодишния мартенски благотворителен базар, който традиционно се провежда в Историческия музей в града. Мартениците са изработени от сръчните ръце на малките и големи творци, посещаващи Дневния център за деца с увреждания в Асеновград, с помощта на техните възпитатели. Освен техни произведения, в подкрепа на нуждите на децата с ушреждания, в благотворителната кауза със свои изделия се включиха и самостоятелни участници, както и деца от асеновградското основно училище „Ангел Кънчев” и от ЦДГ „Дружба”.
  
Откриването на благотворителната мартенска изложба бе дадено с артистично- музикална програма, специално подготвена от малчуганите и техните ръководители. „Мартенските дни” в Историческия музей се откриха с поздрав от малките участници в изложбата, а спектакълът „Аспарух и мартениците” изпълниха танцова формация „Косара”, под ръководството на Виолета Стамболийска, съвместно с детския театрален състав от НЧ „Родолюбие” в Асеновград. Така, освен певческия си и танцов талант малките асеновградчани показаха и актьорски уменията, като съживиха легендата за мартеницата. Със свои изделия в благородната кауза, организирана от Дневния център за деца с увреждания в Асеновград, се включиха самостоятелните участници Мария Велчева, Кичка Симеонова и Златка Атанасова. Още в първия ден от инициативата се включиха и десетки посетители на изложбата, благодарение на които се събраха немалко средства. „Засиленият интерес, от страна на граждани, е показателен, че асеновградчани все по- често се ангажират с подобни инициативи, а това може само да ни радва.”, коментира пред камерата ни директорът на Дневния център в Асеновград Добромир Кузманов.
  
Цените на мартениците в благотворителния базар са символични. На вниманието на гражданите е поставена и урна за дарения. Събраните средства ще бъдат използвани изцяло за нуждите на децата от Центъра.
  
Припомняме, че изложбата ще остане в Исторически музей Асеновград до началото на месец март 2015 г..