Събрание на лозари и винари от регион Пловдив, на което бяха дискутирани едни от най-важните въпроси за винарския бранш, бе проведено в Асеновград тази събота. Основна тема, разисквана на събитието, бе нуждата от промяна на Закона за виното и спиртните напитки. Според експерти в областта действащият към момента закон ограничава малките винопроизводителите и дори им забранява да предлагат на пазара своя продукт. Това, обаче, подтиква винарите да се приобщят към сивия сектор. Ето защо предложение за промени в законодателството предстои да бъде внесено пред Комисията по земеделие в Народното събрание, както и в Министерство на земеделието.

  На събитието в Асеновград присъстваха лозари и винари от областта, производители на спиртни напитки, народните представители Силвия Хубенова и Методи Андреев, кметове, експерти и други, имащи отношение по дискутираните теми.

  Ивана Мурджева, член на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, е автор на предложението за промяна на закона, което ще бъде внесено в министерски съвет. Тя коментира, че, за да не бъдат част от сивия сектор, за винарите трябва да бъдат премахнати ограниченията, които им налага законодателството.

   Участие в дискусията взе зам. – министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Той уточни и каква е целта на малката или т. нар. подпрограма на Програмата за развитие на селските райони, по която могат да кандидатстват винарите. Всъщност малката програма цели малките производители да се съревновават с други малки субекти, а не да участват в неравностойно съревнование с големите производители.

  Васил Грудев разясни и същността на други програми, по които могат да кандидатстват винопроизводителите, сред които е и лозаро-винарската програма.

  Зам. – министърът на земеделието и храните уточни и че под подпомагане на малки производители не се има предвид собственици на 1-2 декара стопанство, тъй като наливането на средства там не е целесъобразно и икономическо обосновано, нито би било прието от Европейската комисия.

  Президентът на Регионална лозаро-винарска камара „Тракия“ Константин Маджаров също заяви своето становище по въпроса пред камерата на ТВ САТ КОМ. Той добави, че трябва да се стремим да привличаме повече туристи, защото най-добрият износ на вино е вносът на туристи.

  Промените в законодателството предвиждат всеки малък лозар да получи законното право да произвежда годишно до 10 000 литра домашно вино.  А присъстващи на дискусията в Асеновград се обединиха около тезата, че основната цел на промените е да се върне изконното право на лозарите да произвеждат и продават виното, което правят от собственото си грозде.