Дванадесетото издание на Черноморски събор “Евро фолк – 2015” се провежда на сцена „Грийн парк“ – гр. Китен. Събитието ще продължи до края на седмицата.

Над 90 колектива с повече от 2000 участника ще пеят и танцуват на фолклорния празник. Освен от България, пред журито ще се изявят и групи от Индонезия, Австрия, Русия, Латвия и Полша.
Оценителната комисия е в състав: маестро Георги Янков – диригент и музикален специалист, г-н Валентин Халваджиев – хореограф и г-жа Мариана Нуцова – програмен директор на интернет телевизия „Евро фолк“.
Изпълнителите ще бъдат награждавани с Почетни грамоти и Почетни знаци, Лауреатски звания, Дипломи „Откритие“ на Черноморския събор, Диплом за приемственост между поколенията на името на създателя на Музикални празници Евро фолк и Шампионатната система на ЕАФФ – Илиян Николов, Званията „маестро“ и „маестро-академик“ за художествени ръководители на изявени състави.
Най-добре представилите се групи ще получат препоръки за участия в Балканския, Европейския и Световния шампионат по фолклор. Най-силните състави ще получат и първа награда „Златен Орфей“ в жанровата категория, в която се състезават.
С Гранд при „Златен Орфей“ ще бъде отличен колективът с най-добри постижения в конкурсната програма. В зависимост от нивото на представяне, участниците ще получат и точки за класиране в Световната ранг листа по фолклор.

Организатори на Черноморския събор са Евро Фолк Академия и Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали.