„Дълбоко съм обезпокоен от позицията на МВР и министъра по повод разследването на случая с ареста на полицейския началник в Асеновград“. Това народният представител от „БСП лява България” Манол Генов по повод отговора на вътрешния министър Румяна Бъчварова на негов въпрос, свързан с проведена полицейска операция на територията на Пловдивска област и по-специално в РПУ-Асеновград по време на петъчния парламентарен контрол.

„Министър Румяна Бъчварова имаше достатъчно време, за да подготви коректен и максимално конкретен отговор. Но тя не го направи. Два месеца след показния арест на началника на РУП на МВР в Асеновград, министърът изложи отговор, който удивително повтаряше предишен такъв. Тя не заяви нито ред развитие, което да успокои обществото, че се действа законово и в пълния обем на сигнали, особено граждански. Очевидно цялото това време – почти 60 дни, не е било достатъчно, за да обърне МВР внимание на реакциите на граждани как са притискани да дават показания. Сега министър Бъчварова реши да декларира как дори няма информация за такъв натиск. Нещо повече, определи това твърдение като внушение. Държа да подчертая, че изявления на български граждани, при това направени многократно пред национални ефирни медии, не е внушение, а е сигнал за бърза законова реакция. Ако вътрешният министърът мисли различно, това е обезпокоително”, заяви Манол Генов.

„Много е права министър Бъчварова да твърди как практиката в МВР била да се санкционират служители, които са извършили нарушения. Точно за това настоявах- да се проверят има ли или не данни за нарушения от служители, притискали граждани. Защото от техните действия зависи каква ще е проверката”, коментира още Генов.

„Що се отнася до дисциплинарната проверка, искам да кажа на г-жа Бъчварова, че не случайно законодателят е наложил двумесечен срок същата да бъде извършена и приключена. Този срок изтича до дни и вече се знае, че ще бъде удължен. Някой дължи отговор на въпроса: Защо? В противен случай остава усещане за внушение, което е лошо. Фактът, че стартираш една полицейска операция с арест на полицейски началник, означава, че към онзи момент вече има достатъчно доказателства за извършени престъпления от него. И би трябвало да последва експедитивна и бързо огласена като резултат дисциплинарна проверка и наказания. Тук нищо такова не се случва. Министър Бъчварова надявам се съзнава как изпада в противоречива позиция – веднъж да обяснява как има изключително сериозни установени нарушения, а в същото време трябва още време те да се установяват. Как няма данни за нарушения, извършени от проверяващите от „Вътрешна сигурност” в МВР, а отказва да забележи гражданските сигнали за същото”, посочи още народният представител.

„Вярно е, че всеки служител на МВР сам носи отговорност за достойнството си. Но за да опази достойнството си един полицай, трябва първо системата да му го позволи. В целия този казус за два месеца развитие разбрахме едно – никой служител, читав или не, не е по-силен от системата, особено, когато тя се казва МВР. И в това е страшното, както за служителите, така и за обществото”, добави още Генов.