Националната кампания под надслов „ЗАЕДНО за съпричастността“ вече стартира. Тя е организирана от Мрежата от 28 областни информационни центъра в партньорство с Българския червен кръст и Управляващите органи на оперативните програми 2014-2020. Инициативата има за цел да популяризира актуални и предстоящи възможности по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., насочени към представители на уязвими групи и крайно нуждаещи се лица с оглед оказване на подкрепа за активно социално включване.

В рамките на кампанията се предвижда екипите на областните информационни центрове да обучат координатори и доброволци на Българския червен кръст от всички общини в страната, като ги запознаят с възможностите по подпомагане на лица в неравностойно социално положение.

Целта е служителите на БЧК да могат да предоставят тази информация по време на предстоящата кампания за раздаване на продукти от първа необходимост на хора, живеещи в най-висока степен на бедност и социална изолация.

Дейностите по закупуване и предоставяне на пакетите с хранителни продукти ще се осъществят по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. По нея България ще получи 104,8 млн. евро в рамките на седем години до 2020 г.

Кампанията ще продължи до 20.11. 2015 г. и ще бъде реализирана в цялата страна.