Хартата „Отговорно управление Асеновград продължава напред” бе официално подписана днес. 4 политически сили / МК „БСП-АБВ-Екогласност”, ДПС, РБ и Народен съюз/ с общо 20 общински съветника в местния парламент подкрепят документа. Хартата бе подписана от председателите на политическите сили. Документът бе връчен на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов от председателя на Общинския съвет д-р Светозар Шуманов.

Ето и пълния текст на Хартата:

 

 

ХАРТА „ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ АСЕНОВГРАД продължава напред”

Политическите сили, които се ангажираме да участваме в управлението на община Асеновград мандат 2015-2019 година, сме легитимно представени в Общинския съвет след провеждане на местните избори. Ние представляваме своята ясна политическа идентичност и ставаме част от управлението за по-добро развитие на общината и просперитета на гражданите й.

       Ние, представителите Местна коалиция”БСП – АБВ и Екогласност”, ДПС, РБ и Народен съюз ще работим за устойчиво и интегрирано социално – икономическо развитие на общината.

       Общите принципи, стратегии и политики, заложени в „Лайпцигската харта за устойчиви европейски градове“, Общинският план за развитие на община Асеновград 2014 – 2020 г. са основата, върху която се обединяваме и ще работим за:

–     Ефективно управление на общинската собственост, бюджетно-финансова сигурност на общината, за участие на гражданите в местното самоуправление

–     Модернизация на инфраструктурните мрежи и подобряване на енергийната ефективност

–     Осигуряване на условия за стабилен местен бизнес, трудова заетост и повишаване качеството на живот

–     Ангажираност на общината за провеждане на социални политики в интерес на гражданите

–     Инвестиране в туризъм и култура, за превръщане на Асеновград в привлекателна туристическа дестинация

–     Образованието, политиките за деца и младежи във фокуса на управлението на общината

–     Коректност и консенсус при управленски решения и  стратегии      

Водени   от   тези  приоритети,   представените   в   местната   власт политически сили в Асеновград заставаме отговорно „ЗА“ конституиране на:

ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ХАРТАТА

В състава на общото събрание на хартата влизат всички общински съветници от Местна коалиция”БСП – АБВ и Екогласност”, ДПС, РБ, Народен съюз.

СЪВЕТ НА ХАРТАТА

 Същият се изгражда при следните ангажименти и правомощия:

1. Членове на Съвета на хартата са председателите на политическите групи в Общинския съвет и зам.председателите на Общинския съвет, приели хартата.

2. Членове на Съвета на хартата по право са председателят на общинския съвет и кметът на общината.

3. Председателят на Съвета на хартата се избира от Общото събрание на хартата.

4. Съветът на хартата избира от състава си секретар, който има ангажимент да води протокол от заседанията на Общото събрание и Съвета на хартата.

       В правомощията на Общото събрание влизат дискусии по политиките на общинско управление, участия в обсъждания на програми, проекти, промени в инвестициите и бюджета, в структурите на общинска администрация, проблеми от обществен и граждански интерес. Участващите в Общото събрание на хартата могат свободно да заявяват позиции по всички обсъждани въпроси.

 Всички членове на хартата се съгласяват за управление чрез изготвяне на програми и дейности в тях. Всякакви несъгласия от страна на членове по време на изпълнение на програми и дейности се подлагат на обсъждане за постигане на консенсус.

       Настоящият документ изразява волята и общите усилия на управлението за по-добър живот и среда в община Асеновград в мандат 2015 – 2019 година.

гр.Асеновград  2015г.

за МК “БСП – АБВ, Екогласност”

/Енко Найденов/

за ДПС

            /Мюмюн Алиджик/

за Реформаторски блок

                                   /Паскал Терзиев/

за Народен съюз

                        /Вакрил Запрянов/