Спиридон Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода, а в ръката му останала глината. „Ето три стихии, а керемидата е една, – казал тогава светител Спиридон, – така е и в Пресветата Троица -Три Лица, а Божеството е Единно”.

    В Асеновград празникът на св.Спиридон се чества в едноименния параклис, който е един от старите в града и се намира по пътя към Метоха.Според  местно вярване в този параклис, под мястото, където е иконата на  светеца, има пръст, която е лечебна.С нея могат да се лекуват различни болести и най-вече кожни заболявания.

     Утре в параклиса „Св.Спиридон” в Асеновград от 9 часа ще бъде отслужена Света литургия от отец Васил Коройчев, свещеник на храма „Св.Василий.Св.Марина”, към чиято енория е параклиса.

В деня на свети Спиридон празнуват имениците, а така също  и занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др., тъй като се смята, че светецът е техен покровител.