Годишната декларация за облагане на доходите с баркод може да се каже, че сами изчисляват дължимия данък.  След попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения дължимият данък се изчислява автоматично, информират от приходната агенция. Какво трябва да направим за тази цел – електронната декларация трябва да се изтегли от интернет страницата на Агенцията – www.nap.bg, и да се попълни „офлайн“. Подаването на декларация с баркод всъщност гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, посочват от НАП.

  Изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Причината е, че по този начин не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларациите ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Самото подаване на декларацията става с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

  От Националната агенция за приходите припомнят, че срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 г.