Възрастна жена от Асеновград е била измамена с 2000 лева, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. 

Сигнал за измамата подала самата 80-годишна пенсионерка. Тя се оплакала, че вчера в ранния следобед получила обаждане от мъж, който успял да я заблуди, че е внука й и била помолена от него да му даде пари на заем за закупуване на климатици. Възрастната жена събрала 2000 лева и ги предала на човек, представил се за приятел на внука. Измамникът отишъл в близост до дома й и взел необезпокояван парите. 

След като разбрала, че е станала жертва на измамници, жената звъннала в полицейското управление в Асеновград, но чак в 20,00 ч. вечерта. 
За идентичен случай на измама с 80 годишна жена, която „подари“ 2 000 лв. на измамници, само че в Пловдив, ви съобщихме вчера. За две подобни кражби, извършени през изминалото денонощие съобщават и от ОДМВР Стара Загора.   
Работата по случая в Асеновград продължават криминалисти от Районното управление в града, а от ОДМВР Пловдив предупреждават за този нов сценарий на измама по телефона, който напоследък все по-често измества станалият традиционен вече за болен роднина или близък пострадал от пътно – транспортно произшествие. От полицията отново припомнят основните правила, за да се избегне измамата. Първата и основна стъпка е, независимо от спешността на поисканата услуга, потърпевшите да потърсят връзка с близките си или със съсед. Добре е на възрастните хора да се напомня за подобни телефонни измами, да знаят, че в никакъв случай не трябва да споменават пред непознати или по телефона имената си и личните си данни. Те трябва да са спокойни, че не биха могли да пострадат, ако затворят телефона или в директния разговор категорично да заявят, че това е измамна схема, за която знаят. Ако гражданин е станал жертва на измама, той трябва незабавно да се обърне към най-близкото районно управление или да позвъни на тел. 112. Ако възрастта му не позволява, негови близки също могат да сторят това. Криминалистите са категорични, че бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането и т.н.) е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.