Още през 2014 г. е приет Генерален план за организация на движението в Асеновград. Към днешна дата предстои кметът д-р Емил Караиванов да отправи предложение до Експертния съвет по устройството на територията на Асеновград относно промяна на плана, заяви за ТВ САТ КОМ Александър Бебев, главен експерт в отдел „Стопански дейности” към Общината. Според утвърдения план определени пешеходни пътеки в града трябва да бъдат демаркирани. Някои от тях вече са премахнати и има поставени заграждения, за да не се използват от пешеходците. При други тепърва предстои да бъдат поставени такива –  днес това се извършваше на ул. „Ал. Стамболийски”, което доведе до недоволството на граждани, използващи редовно въпросната пешеходната пътека.Именно фактът, че предвиденото демаркиране на някои пешеходни пътеки не е целесъобразно, тъй като те представляват удобство за пешеходците, е една от причините за необходимата промяна на Генералния план за организация на движението. Така пешеходната пътека срещу Районния съд трябва да бъде премахната, но се предвижда това да не се прави – „Вместо нея ще се затвори тази срещу енергото”, коментира Александър Бебев.

  Проблемни се оказват и много от улиците, при които има поставен знак „Влизането забранено”. Специално забраната на ул. „Съединение”, посока Бачковския път, породи особено недоволство сред шофьорите. Промените на плана обаче предвиждат тази забрана да бъде премахната.

  Какви са останалите изменения, които целят да подобрят организацията на движението в Асеновград, към момента не е ясно, тъй като все още се подготвят. Но в рамките на 1 до 2 месеца промените най-вероятно вече ще бъдат факт, уточни Бебев.