Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов бе избран за Председател на Контролния съвет на Националното Сдружение на Общините в България. Това стана на общото събрание на сдружението в София, където бе утвърден състава на Управителния съвет на организацията. 

На събранието на сдружението, където участници са кметовете на всички общини в страната, както и общински съветници, с тайно гласуване на кандидатурите, бяха избрани новите членове на ръководните органи на сдружението. Кметът на община Асеновград бе избран единодушно с 321 от 321 гласа. Националното сдружение съществува от 20 години и е орган, който отстоява интересите на българските граждани пред институциите, то е легитимен представител на местната власт, каза за ТВ САТ КОМ д-р Караиванов и допълни: „Чест е, че получих това признание, ще продължа да работя в интерес на нашата и останалите общини.” Д-р Караиванов каза още, че за 20-те години от съществуването си НСОРБ е постигнало много за децентрализацията. Работил съм с повече от 5 правителства, с идеята да се постигат политически решения в интерес на общините.

На събранието на сдружението за председател на УС на НСОРБ бе избран кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Смятам, че в партньорство с Даниел Панов ще успеем да продължим традицията да сме коректив на държавната власт, коментира във връзка с назначението му д-р Караиванов.

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е учредено на 11 декември 1996 година с участието на 1/3 от общините. В средата на 1997 г. броят на общините става 2/3, което дава право на Сдружението да бъде легитимен представител на местната власт, да представлява и защитава нейните интереси. От 1999 година в НСОРБ членуват 264 от общо 265 общини в страната. 

Сдружението е юридическо лице с нестопанска цел, създадено на основание чл. 9 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. То е отделно от членовете си и функционира на принципите на доброволност и равнопоставеност на своите членове.

Дейността на НСОРБ е фокусирана в три основни направления:

·         Представителство и защита на общините пред органите на централната власт: изследвания, анализи, оценка и разработване на предложения за промяна и усъвършенстване на политиката по отношение на местното самоуправление, лобиране;

·         Подкрепа на общините при осъществяване на техните правомощия: проучване мненията на общинитеи разработване на консенсусни позиции и стратегии; предоставяне на широк спектър от консултации, обучителни програми, издаване на тематични справочници и консултативни разработки, предоставяне на собствен Център за обучение на общините;

·         Участие в български и международни форуми и организационно укрепване на НСОРБ.