На 4 март отбелязваме една забележителна дата в българската история – основаването на Българската православна църква. 1146 години са минали от онази знаменателна 870 г., когато в Константинопол на поместен църковен събор е даден първият статут на автономия на нашата Църква.

Пръв глава на новосъздадената автономна Българска архиепископия става архиепископ Георги,който стои на върха на БПЦ до 885/ 886 година, когато на поста го сменя архиепископ св. Йосиф Изповедник.

Предполага се, че седалището на архиепископа е било в столицата Плиска,където и досега стоят основите на величествена катедрала (Голямата базилика) – една от най-големите в тогавашния християнски свят. Там е намерен и пръстенът с името на архиепископа.

Въздигането на Българската църква на 4 март 870 г. в ранг на автономна архиепископия от най-високата и авторитетна църковна институция – всехристиянски събор, авторитетно поставя основите на самостойното ни духовно развитие през вековете, способствало България да се превърне в първостепенен духовен център на Балканите и в Европа. Създават се предпоставки за създаването само след няколко десетки години на самостоятелната ни патриаршия, просветила духовно славянския род и създала през вековете безценни духовни бисери, съхранявани и досега в съкровищницата на християнската святост.