Днес, точно в 13 часа, служители на МВР в цялата страна почетоха с едноминутно мълчание и включени сирени на патрулни и пожарни автомобили паметта на двамата полицаи, които загинаха вчера при изпълнение на служебния си дълг. Патрулният автомобил на Атанас Градев и Йордан Илиев бе блъснат около 5 ч. сутринта на 25-ти август от автобус, който превозвал нелегални мигранти. „Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство“, бе категоричен вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, когато посети мястото на инцидента в Бургас малко след трагичния развой на събитията. По случая има задържани както сирийски, така и български граждани.  Според Демерджиеш основна причина за тежкия инцидент са недокрай прецизното изпълнение на функциите на „Гранична полиция“, тъй като чуждестранните лица не е трябвало да преминават държавната граница.

За да покажат своята съпричастност към семействата на загиналите служители на ОДМВР – Бургас, както и уважение към самите полицаи, отишли си без време, техни колеги от ОДМВР-Пловдив запазиха минута мълчание днес, в един часа след обяд. В Асеновград патрулни коли, с включени сирени, бяха спрени в близост до църквата „Св. Атанас“. Те получиха подкрепа чрез светлинна и звукова сигнализация и от пожарните автомобили в близост. По този начин асеновградските служители на полицията и пожарната в града показаха, че и те се присъединяват към акта на съпричастност в цялата страна. Когато зазвучаха патрулните сирени, множество пешеходци също спряха и застанаха мирно.

От МВР споделиха подробна информация относно житейския и професионален път на двамата загинали полицейски служители, които заслужават да бъдат запомнени:

АТАНАС ПАНАЙОТОВ ГРАДЕВ GRADEV

Командир на отделение в група “Охрана на обществения ред” на сектор „Охранителна полиция” към Първо районно управление – Бургас при ОДМВР – Бургас.

Роден на 09.07.1979 г. в гр. Бургас. През 2003 г. завършва висше образование в Бургаски свободен университет, специалност “Социални дейности“.

Постъпва на работа в системата на МВР през 2004 г. на длъжност “полицай” в „ООР – к.к. Сл. бряг” на сектор „Охранителна полиция” към РПУ – Несебър. След натрупан професионален опит, през 2007 г. е назначен за командир на отделение в група “ООРА” на сектор „Охранителна полиция” към Пето РПУ – Бургас. През 2021 г. е назначен на длъжност „старши полицай“ в група „Охрана на обществения ред“ на сектор „Охранителна полиция” към Първо районно управление – Бургас. От май т.г. той е командир на групата.

За доказани опит, знания и резултати в работата е награждаван многократно от министъра на вътрешните работи, от директора на ОДМВР-Бургас и от преките си ръководители.

 

ЙОРДАН РАДОСТИНОВ ИЛИЕВЙОРДАН ИЛИЕВ-PR-scale-2_00x

Служител в група „Охрана на обществения ред“, сектор„ Охранителна полиция“ към Първо районно управление – Бургас при ОДМВР – Бургас

Роден на 25.11.1991 г. в гр. Бургас. През 2010 г. завършва висше образование в Стопанска академия „Димитър Ценов“ гр. Свищов, специалност „Международни икономически отношения“.

Постъпва в системата на МВР през 2016 г. като  “младши автоконтрольор II степен” в група ОДПКПД на сектор „Пътна полиция“ към отдел „Охранителна полиция“- РУ-Карнобат. Три години по-късно е повишен в длъжност „старши полицай” в група „Охрана на обществения ред” на сектор „Охранителна полиция” към Второ РУ – Бургас. От ноември 2021 г. изпълнява същата длъжност в Първо РУ-ОДМВР-Бургас.

За постигнати професионални резултати е награждаван многократно от министъра на вътрешните работи и от преките си началници.

 

Светъл да е пътят на двамата полицаи!