Отделението по образна диагностика в МБАЛ Асеновград вече разполага с рентген от най-ново поколение. Уредът е на стойност 240 хил. лв.

На събитието присъстваха бившият управител на Асеновградската болница и настоящ народен представител д-р Иван Червенков, кметът на Асеновград, д-р Христо Грудев, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, настоящият директор на болницата д-р Мария Даракчиева, медици и гости. Новата придобивка бе благословена от отец Тодор.

Цялата процедура по закупуването е стартирала през 2021 год.
Завеждащият рентгеновото отделение, което също е ремонтирано и обновено, д-р Красимир Калинов обясни, че тази апаратура позволява няколкократно да се намали лъчевото натоварване на пациентите и същевременно да се повиши качеството на рентгенографиите. Той сподели още, че за първи път от 35 години се подменя графичният рентгенов апарат в болничното заведение.

Д-р Калинов благодари на Д-р Червенков, д-р Даракчиева и на ръководството на община Асеновград.

От своя страна д-р Грудев сподели, че „Рентгеновият апарат е от ново поколение, с много по-големи възможности от досегашния апарат, който ползваше отделението по рентгенова диагностика в общинската болница. Както каза и д-р Калинов апарат има много по-малко рентгеново излъчване, което не натоварва пациента и персонала и е с много по-големи диагностични възможности, качеството на рентгеновото изображение е на много по-високо ниво и по-добре помага за разчитане на евентуални заболявания и болестни процеси. Този апарат ще се ползва от всички жители на община Асеновград, на които им се налага да бъдат снимани по някакъв повод, с пожелание да се случва по-рядко. Рентгена няма да се ползва само от жителите на нашата община, болницата обслужва и жителите на община Лъки, на община Садово, а също и целият трафик на всички произшествия, които настъпват по пътищата на нашата община. Високотехнологичният апарат е жизнено необходим за работата на болницата. Стараем се и имаме приоритетно отношение към общинската болница, понеже когато хората имат най-голяма нужда трябва да намират тук добри условия за лечение и адекватна медицинска помощ, знаем, че помагайки на болницата, помагаме и на всички наши жители. Обикновено неприятните инциденти настъпват в тъмната част на денонощието и когато пътуваш към болницата и виждаш там в края на улицата една лампа, която свети, в спешното отделение, на пострадалия или на близките им идва кураж“.

„Щастлив съм, че присъствам на това събитие днес в болницата. Тази придобивка, ще допринесе още повече за развитието на нашата болница, която е на доста високо ниво в региона и съм наистина горд, че разполагаме с тази апаратура, която ще бъде от полза на всички в община Асеновград“. Това каза председателят на Общински съвет Драгомир Георгиев.

Д-р Иван Червенков сподели: „Радвам се, че процедурата, която започнах като управител на лечебното заведение през втората половина на 2021г. със закупуване на нов апарат за образна диагностика намери своята пълна реализация днес. Апаратът е закупен изцяло със средства на болницата, както и всички строително-ремонтни дейности в отделението са извършени с такива. В тези трудни за всички години това е гаранция за доброто управление и показва финансовата стабилност на болницата, както е било винаги до сега за разлика от много лечебни заведения в страната. Уредът е съвсем нов, произведен през 2021г. , дигитален и с много възможности, което предполага дълга експлоатация, високо качество на извършваните изследвания и по-ниски натоварващи дози за пациентите. Спокойно може да се каже, че това е качествено ново ниво в развитието на образната диагностика в града. Да е честита новата придобивка на Отделението, да е честито на хората от община Асеновград“.