2016 г. беше динамична и активна година по отношение на сделките с недвижими имоти, отчитат запознати в бранша.

Мария Янчева, собственик на фирма за недвижими имоти в Асеновград, сподели, че има раздвижване на пазара на имоти в Асеновград през последните месеци, заради по-изгодните условия, които предоставят банките. Хората, които живеят под наем, се възползват от облекчените условия на банките и вместо да изплащат наем, изплащат заем, макар че заемът е малко по-скъп, допълни тя.

На въпроса дали повечето хора купуват жилище, за да инвестират и да печелят пари чрез наем, или го купуват за собствено ползване, специалистът сподели, че с превес са жилищата за собствено ползване.

А какви са нейните препоръки за клиенти, които разполагат с повече средства и имат колебание дали да закупят голям апартамент, или самостоятелна къща, тя каза, че самостоятелната къща е с предимство пред апартамента, заради спокойствието и уединението, което тя предлага, и най-вече наличието на двор. Но  има клиенти, които не могат да живеят сами и предпочитат другия вид имот.

Мария Янчева поясни, че заради близостта на Асеновград до Пловдив, има много хора от по-високите места на Родопите, които нямат препитание там и решават да потърсят имот в града ни, където се установяват трайно.

Немалък брой хора имат голямо желание да си закупят собствено жилище, но се страхуват да теглят кредити, въпреки че доходите им отговарят на всички изискванията на банките, обясни още Янчева.