Страната ни се ангажира с осигуряването на храни и стоки от първа необходимост за граждани от Украйна. Те от своя страна трябва имат предоставена временна закрила. Това обявиха от Министърът на труда и социалната политика.

Предварителни разчети показват, че помощта може да достигне до  50 хил. души. На тях ще им бъдат предоставени ваучери на стойност 100 лв. за храни и стоки от първа необходимост.

„Срещу предоставения ваучер ще бъде възможно закупуването на хранителни продукти, детски храни, детски дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и др. продукти от първа необходимост от магазинната мрежа в страната. Ваучерът ще се предоставя при условие, че може да бъде обменян само срещу храни и/или основни материални продукти“, обясни министър Гьоков.

Ваучерите се предвижда да се предоставят от дирекциите „Социално подпомагане“ по местата за настаняване. Обсъжда се вариант хората да ги получават още на пунктовете за първоначален прием в България. Помощта ще се предоставя еднократно на хората, получили временна закрила. Те ще могат да се използват в магазинната мрежа в страната. Възстановяването на разходите за реализиран ваучер ще се осъществява на базата на фактури, които са издадени от магазините, в които са използвани.