снимка: Bulgarian Air Force
снимка: Bulgarian Air Force

Датата 16 октомври 1912 г. остава в историята като бойното кръщение на българската военна авиация. Извършен е първият боен полет в историята на нашата авиация, той е и първият боен полет в Европа. Освен разузнаване на силите на противника е осъществено първото над стария континент бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Доказано е, че самолетът може да бъде използван и като нападателно бойно средство, пише на сайта си Министерството на отбраната.

Днес авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват своя празник. Датата 16 октомври се отбелязва като техен празник с разпореждане на Министерския съвет от 1963 година.
На този ден през 1912 г. пилотът Радул Милков – командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха.
Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема. Към 9.30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет „Албатрос“ и се насочват към Одрин.

Те оглеждат по време на полета турските позиции и за първи път във военната история хвърлят от самолета ръчни гранати над гара Караагач. Този полет е исторически, макар да продължава час и половина – освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване.

Организационното изграждане на българското въздухоплаване започва през 1903 година. Създадената тогава Команда по балонно дело през 1906 г. прераства в бойно подразделение към железопътната дружина под името „Въздухоплавателно отделение“.

През 1911 г. правителството взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за купуване на самолети, в резултат на което през 1912 г. България вече има своя въздушна армада.

По повод празника, днес от 10:00 до 17:00 ч., музеят на авиацията в Крумово, която е филиал на Националния Военноисторически музей, ще приема посетители с вход свободен. Посетителите ще могат да разгледат фотодокументалната изложба „70 години полкова и базова структура във Военновъздушните сили на България“. Експозицията съдържа историята на авиационните подрезделения на  българските ВВС.

При спазване на всички противоепидемични мерки ще бъде излъчен и филма „Чудото“ със сценарист проф. Димитър Недялков и режисьор Марин Градинаров. Филмът е посветен на командира на 3/6 орляк майор Чудомир Топлодолски, един от героите  летци, защитавали българското небе по време на бомбардировките над страната по време на Втората световна война.