Над 30 смелчаци участваха в днешната надпревара за хващането на Кръста в Асеновград. За момчетата този момент се свързва със спазването на традицията и е символ за здраве и благополучие.

Честването на Йордановден започна с празнично литийно шествие до пешеходния мост на Асеновград, където на обособена трибуна на речния бряг асеновградските свещеници отслужиха Велик Богоявленски водосвет. След водосвета  Кръстът Господен беше хвърлен във водите на река Асеница от най- възрастния местен свещеник отец Александър.

Салютен залп огласи простора, а над реката полетя гълъб. За улавянето на Кръста в река Асеница скочиха 32-ма ентусиасти, като късметлия се оказа 25-годишния Любослав Ангелов. Любослав скача за първи път за Кръста и посвещава своята победа на покойния си вуйчо Йордан. Момчето е родено в Асеновград, но от 20 години живее в Пловдив. Понастоящем е студент и храни в себе си силни патриотични чувства.

На победителя бяха връчени множество награда : 10 литра Станимашки мавруд и 100 лв от община Асеновград, родопско одеяло от Архиерейското наместничество в града и уловения от него Кръст.