Специалисти офталмолози от УМБАЛ „Пловдив“ споделят свои наблюдения, че малчуганите, които страдат от късогледство, стават все повече.

Кога за последен път водихте детето си на очен лекар? Знаете ли колко време прекара днес пред компютъра? Колко често му казвате да излезе навън и да играе? Това са въпросите, които чуват родителите, които водят децата си на преглед в очните отделения.

Една от основните причини за късогледството е генетична, заболяването се унаследява, но за останалите случаи лекарите са категорични, че таблетите и смартфоните носят голяма вина, за да се развие. По-добре е децата да стоят на компютър или на телевизор, защото техните екраните са големи. При по-малките устройства всичко е много ситно и напрежението за зрението е много голямо. Така децата от малки правят спазъм на акомодацията, а оттам нататък се покачват диоптрите. В резултат на това от нормално зрение – те развиват късогледство. Симптомите са ясни – децата започват да се оплакват от главоболие, от замъгляване, четат от много близко разстояние.

Няколко неотдавнашни проучвания показват, че прекарването на повече време на открито може да помогне за предотвратяване или намаляване на развитието на късогледство при децата. Рискът значително намалява при ученици, които имат 40 минути дейности навън.