smart

Приключи организираната от община Асеновград и Център за ранно детско развитие (ЦРДР) кампания „Заедно през първите 7“. В нея се включиха всички 90 деца и техните семейства – потребители на услуги в центъра. Кампанията акцентира върху значението на първите седем години от живота на подрастващия, като най-важните за неговото развитие. Специалистите призоваха родителите и децата заедно да изминат пътя на израстването, да общуват чрез играта и взаимодействието, да споделят своите чувства и емоции. Акцент се постави на съвместните преживявания и всяко от семействата получи материали, определени като подходящи за възрастта на детето.

Кампанията се проведе с реализирането на три инициативи в рамките на три месеца.

Началото бе поставено през юли 2020 г. с включването на семействата и най-малките потребители на услуги – бебетата. За всяко от децата на възраст от 0 до 1,5 години бе предоставен пакет с материали и консумативи за първите грижи за бебето, включващ памперси, адаптирано мляко, суха млечна каша, шише с биберон, детски шампоан и хигиенни кърпи за деца.

Втората инициатива продължи през август с участието на родителите и децата на възраст от 2 до 6 години. Всяко семейство получи материали за подкрепа на образователното, емоционалното и познавателното развитие на децата и стимулиране на съвместните преживявания, чрез общуване с детето.

През септември стартира и финалната третата инициатива, която бе насочена към най-големите деца сред потребителите – 6-годишните и 7-годишните. Всяко от тях получи материали и пособия за започване на училище – раница, несесер с принадлежности, тетрадки, флумастери, моливи, цветни блокчета, блокче за рисуване, бои и други. Децата бяха подготвени за подготвителните и училищни занимания в новата за тях – образователна среда.

От проведените срещи и предоставената подкрепа бяха получени множество положителни обратни връзки от семействата. Част от родителите изказаха мнение, че участието им в кампанията е зарадвало децата и самите тях. Други семейства изразиха огромната си благодарност, че са включени в нея и поясниха, че са трогнати от мисълта за техните нужди. Имаше родители, които с изненада приеха предоставената подкрепа и я определиха като голяма помощ. За една немалка част от потребителите на услуги стана ясно, че участието в кампанията и предоставените материали е помогнало изцяло за подготовката на децата за първи клас.

Проект „Център за ранно детско развитие – Асеновград” се реализира от община Асеновград съгласно договор за безвъзмездна финансова помощ №BG05М9ОР001-2.004-0037-C01 по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG05М9ОР001-2.004 „Услуги за ранно детско развитие” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Кампанията се организира в изпълнение на една от целите на проекта и подкрепи превенцията на социалното изключване и намаляването на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие. Изпълнението на дейностите по проекта имат за цел, да се предостави подкрепа на деца в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, както и предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции. Организаторите благодарят на всички деца и семейства за участието им в кампанията „Заедно през първите 7“ и възможността да бъдат част от техните усилия за пълноценното развитие на подрастващото поколение.