Днес българската православна църква отбелязва деня на св. ап. Андрей Първозвани (Андреевден).Апостол Андрей се  нарича Първозван, понеже пръв от 12-те апостоли е повикан и е тръгнал след Христос и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение. 

Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, св. Андрей обиколил много земи – Византия, Тракия, Русия, Рим и др. . Предполага се, че е основал църквата във Византион, заради което днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници. Хората вярвали, че св.Андрей може да излекува страшни и неизлечими болести. За проповядването на християнската вяра свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст.

 Според народното вярване св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата. 

Българите наричат празника Андреевден, Едрей, Едринден или Мечкин ден. Вярва се, че на този ден всичко наедрява – здраве, богатство, включително и денят, който  нараства колкото просено (житно, маково или синапено) зърно.

 На Андреевден жените не перат и не вършат никаква домакинска работа.На трапезата е задължително да има варива-жито,царевица,фасул или леща.

    Имен ден днес празнуват Андрей,Андреан,Андреяна,Андрея.