Днес  Светата Православна църква чества Събор на Свети Архангел Михаил.Празникът е популярен сред народа с наименованието Архангеловден.На Архангеловден православните отдават своята почит към  св.Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото и към архангелите  Гавраил,Рафаил,Уриил,Салатиил,Йехудиил и Варахиил.

Православната църква определя Свети архангел  Михаил като един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Според религията той представя Божието слово, носител е на Божиите тайни, лечител на недъзите, просветител на душите и молител и застъпник пред Бога.Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

Архангеловден е смятан за най-големия есенен празник след Димитровден в църковните и народните традиции на българите.В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото. Той е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. 

Във всички епархии на Българската православна църква на днешния ден се отслужват празнични Свети Литургии и водосвети в чест на водача на небесното войнство.Такава литургия беше отслужена и в Асеновград в параклиса „Св.Архангели” от  архиерейския наместник свещеноиконом Йордан Георгиев.

  По традиция на Архангеловден  българите правят курбан. Обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани „Рангелов“ или „Господьов хляб“, „Боговица“, „Света Петка“, „Рангелово блюдо“.

   На Архангеловден празнуват имен ден Ангел,Ангелина,Рангел,Радка,Анжела,Михаела,Михаил и др.Да им е честито името !