За пета поредна година асеновградчани и гостите на града ще имат възможност да се включат в инициативата Нощ на музеите и галериите.  Три музейни сгради – Исторически музей, Етнографска къща и Старинно училище „Св. Георги”, ще посрещат желаещите да разгледат различни експозиции. Тази година инициативата Нощ на музеите и галериите в Асеновград е част от Есенните празници на изкуствата.  По традиция Асеновград отбелязва на различна дата Нощта на музеите и галериите от тази в град Пловдив. Идеята е жителите на двата града да имат възможността да посетят по-голям брой културни мероприятия и обекти.

Исторически музей-Асеновград  се включва в Нощта на музеите и галериите с няколко изложби. В 18:00 часа в Старинно училище „Св. Георги” ще бъде открита фотоизложба „Незабравеният Асеновград” на гражданска инициатива „Станимашка фотографчийница”. А от 19.00 часа изложба живопис „Есенен салон” ще зарадва почитателите на творчеството на асеновградски и пловдивски художници.

         В сградата на Исторически музей-Асеновград, посетителите ще могат да разгледат фотодокументална изложба „Памет за Съединението”. Експозицията бе открита на 03.09.2015 г. по повод 130 години от Съединението на България. Изложбата представя снимки на дейци от Конушката околия, които са подредени в няколко табла с кратка история към тях. За първи път е представено и родословното дърво на поп Ангел Чолаков.

         През 2015 година Асеновград отбелязва 100 години от създаването на тютюнева кооперация „Асенова крепост”. По този повод Исторически музей-Асеновград ще бъде домакин на гостуващата изложба „Емфие, тютюн и сие”, представена от Исторически музей-Горна Оряховица. Тя бе официално представена Етнографската къща в Асеновград снощи . Изложбата е своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. Тя проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност между водеща икономическа култура и вредител на човечеството. Тази иновация не подминава Горна Оряховица, където през този период се създават пет тютюневи фабрики. Запалената цигара се превръща в отличителен знак за обществото. Характерни са и множеството реклами, като послания и въображения за тютюнопушенето. Експозицията представя различни начини за употреба на тютюна. Съществена част от изложбата са цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват фотографии свързани с производството и използването на тютюн в България. По-атрактивни експонати са оригинални запалки, тютюневи кутии, лули, 150-годишни сребърни и позлатени табакери, атрибути, свързани с тютюнопушенето, които са били притежание на известни личности от региона – Атанас Буров, Асен Разцветников и др.

 Всички изложбени зали в трите музейни сгради ще работят до полунощ, с вход свободен.