С програма пред паметника на „Пере Тошев“, в Асеновград снощи започна честването на 137-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Още час преди началото в парка до гарата течеше подготовка за празника от страна на военнослужещи. Скоро започнаха да пристигат и официалните гости и точно в 18:00 ч., както бе обявено, стартира самата програма с приемането на строя от командира на Военно формирование 24490 полковник Красимир Ташев. Водещ на програмата тук бе Ирина Иванова, която разказа защо 6-ти септември е толкова важна за народа ни дата, както и за самия Пере Тошев. Слово за Акта на Съединението, за неговата военна защита и за това, какво означава да се опълчиш на волята на Великите сили, произнесе директорът на Исторически музей-Асеновград Иван Дуков. Последва поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча, след което всички присъстващи коленичиха в знак на признателност и почит към дейците на Съединението. В края прозвуча химнът на България.

След като честването в парка до гарата приключи, програмата по повод Деня на Съединението продължи на центъра на Асеновград. Площадното пространство преливаше от хора в очакване на празненството, свързано, както с големия български празник, така и с официалното откриване на обновения център. И тук старт на празника дадоха военните. С маршова стъпка българският трибагреник бе занесен от военнослужещи до новото място, където вече ще се веят знамената на европейския съюз, на Асеновград и разбира се на страната.

Последва забавната част – концертът на второто ниво на обновения площад. Преди той да започне, кметът на града д-р Христо Грудев поздрави всички, най-напред по повод 137 години от Съединението. Кметът изрази и своята съпричастност към пострадалите след наводнението в карловско хора. Той заяви, че Община Асеновград организира дарителска кампания и прикани всеки, който има възможност и желание да се включи с доброволен труд или дарение. Както бе предвидено, градоначалникът откри официално площада, като отбеляза, че това е само първият етап от ремонта на площадното пространство. Предстои втори, когато бъде осигурено финансиране.  А концертът на Илия Луков се радваше на силен интерес. На втория етап от площада за първи път се извиха кръшни български хора.