След като стана ясно, че започва дългоочакваният ремонт на НЧ „Родолюбие“, няма как да не отбележим, че друг с подобен мащаб в рамките на Асеновград вече е приключен. Централният площад „Николай Хайтов“ е с нов облик две години, след като работата тук стартира. Краят на строителството, част от първия етап от обновяването на центъра на града, потвърди пред нашата камера зам.-кметът Стоян Димитров. „Обновеният център на града разполага с доста зеленина, която ще бъде напоявана от собствен сондажен кладенец“, уточни Димитров. Зам.-кметът акцентира и върху изграденото модерно видеонаблюдение, включващо стационарни и подвижни камери с изключително висока резолюция.

Тъй като все още площадът се води строителен обект през него не могат да преминават граждани, но след приключване на всички процедури ще бъдат премахнати огражденията. Така ще бъде възстановен и основният достъп до Градската библиотека и Общината, ще бъдат пуснати в експлоатация новоизграденият асансьор и рампата за хора с увреждания.

А участъкът, познат като „Подлеза“, или търговският център, където преди се помещаваха множество магазини, няма да бъде готов заедно с площадното пространство. Иначе в него отново ще има търговски обекти, но по-голямата част ще се използва като паркинг. Под ръководството на главния архитект на Общината е създадена комисия и тепърва предстои проектиране, трябва да преминат и сложните процедури, свързани с изграждането и приемането на вентилацията, пожарозащитата и др. Идеята за паркинга е да бъде изградена чисто автоматизирана система, която без човешко присъствие да таксува ползвателоте на паркинга.

Подробности може да научите в рубриката ни ТЕМА ОТ СЕДМИЦАТА тази събота и неделя от 19:30 ч.