Преди време риболовът е бил най-вече начин на препитание. Сега, разбира се, отново има рибари, които си изкарват хляба с ловенето на риба, но за повечето хора риболовът се приема за хоби, начин да разпуснеш от сивото ежедневие.

От 1985 г. насам 27 юни е официално обявен за световен ден на риболова по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена година по-рано. Така на тази дата в страните, почитащи деня, като такъв, посветен на рибарите и риболова, се организират различни мероприятия – състезания, изложби, масови посещения на реки, язовири и други подобни. У нас риболовът се почита не само веднъж годишно, но и по време на различни празници и събирания, в Асеновград например става истински празник за риболовците край язовир „40-те извора“ по време на традиционния събор на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Тогава тук винаги се организира риболовна надпревара.

Иначе на днешния ден, дали заради Деня на риболова, или заради подходящото време за улов на риба, се вярва, че слуката ще бъде голяма.