200 000 лв. санкция за закъснение от близо една година по пускането на пречиствателната станция за отпадни води, част от Водния цикъл на града, е наложена на фирмата-изпълнител, стана ясно днес по време на пресконференция по приключване на дейностите по Водния цикъл. Тя  се проведе в Общината, където присъстваха представители на Министерството на околната среда, фирми – изпълнителки по проекта, временно изпълняващият длъжността кмет на община Асеновград инж. Бояджиев и служители на общинска администрация.

Общата стойност на проекта за Водния цикъл на Асеновград е малко над 106 мил. лева, като последната му, заключителна част беше изграждането на Пречиствателната станция за отпадни води, която струваше малко над 26 милиона лева. С нейното пускане в експлоатация приключва и проектът по рехабилитация на водоснабдителната и канализационата система в града.

Инж. Петър Бояджиев: „Водният цикъл е с над 8 км. водопроводна мрежа, над 23 км. новоизградена канализационна мрежа, с 10 основни колектора, с диаметър на най-големият – 1800 мм., както и съвременната пречиствателна станция за отпадни води.

Таня Джурелова, ръководител на проекта: „Това беше един много важен за асеновградчани проект, предвид това, че бяха подменени наистина амортизирани канализационни и водопроводни клонове, както и изграждането на пречиствателната станция, която очакваме най-късно през месец март да бъде предадена на ВиК. В доста добро състояние след ремонта са и пътните настилки. Основните ползи от него касаят здравето на жителите на града, това, че могат да пият чиста вода, намалихме загубите по преносната мрежа, новите тръби, които се положиха имат минимален срок на годност 50 години. 5 500 жители на Асеновград са новоприсъединени към ВиК мрежата, а загубите на питейна вода са намалени до 46 %.“

200 000 лв. санкция за почти едногодишното закъснение по пускането на станцията е наложена на фирмата-изпълнител, каза още Таня Джурелова.