След като зачестиха случаите, свързани със злоупотреба на лични данни с цел оказване на подкрепа регистрациите на партии при провеждането на изборите за Президент и вицепрезидент през октомври 2016 г., екипът ни също реши да провери дали присъства в някои подобни списъци. Тогава с изненада установихме, че наши колеги, макар и учудени от този факт, присъстват в списъка на хората, изявили своята подкрепа за ПП Българска Социалдемокрация относно явяването й на въпросните избори . Единият от тях бе Милена Герасимова, която разбира се подаде жалба за въпросната злоупотреба. Скоро след това с нас се свързаха и други асеновградчани, станали обект на кражба на лични данни, разбрали това след проверка на сайта на ЦИК. Свързалите се с нас също се оказа, че присъстват в списъка с лица, подкрепящи регистрацията на въпросната партия. Така в Комисията за защита на личните данни постъпиха редица жалби срещу стореното от партия „Българска Социалдемокрация” и година и половина по-късно Комисията излезе с решение. Част от него гласи следното:
„Несъмнено се доказва фактът на извършеното от ПП „Българска Социалдемокрация” нарушение. Дори евентуалното заличаване от списъците, предоставени в ЦИК, не би санирало така извършеното нарушение, тъй като действията по събиране, организиране в списъци и употребата на личните данни на жалбоподателите без тяхното знание и съгласие, за целите на регистрацията в изборите за президент и вицепрезидент е завършено, а целта е постигната. Същото не е отстранимо. Единствено имуществената санкция се явява най-целесъобразна и ефективна мярка за защита на законовия обществен интерес.”
Така партията ще бъде глобена със сума в общ размер на 22 хил. лв. Решението подлежи на обжалване в рамките на 14-дневен срок от връчването му. А ако в законоустановения срок за доброволно плащане, то не бъде извършено, преписката се изпраща до НАП за принудително събиране на вземането.