Богоявление е един от най-големите християнски празници, който бележи кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан. Този ден е силно почитан в Асеновград, където след ранната сутрешна служба в божите храмове, свещеници и миряни в литийни шествия се отправят към река Асеница, за да станат съпричастни на отслужването на втория Богоявленски водосвет и на ритуала по хвърляне на Кръста. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода.Вярва се, че успелият да спаси Божието Разпятие ще бъде здрав и щастлив през цялата година.
И тази година традицията беше спазена. 41 бяха смелчаците, които участваха в ритуала. И всички те бяха водени от желанието си за здраве и благополучие. След отслужения от всички асеновградски свещеници Велик Богоявленски водосвет, на този Йордановден Кръстът беше хвърлен от най- младия поп-отец Стлиан.
Салютен залп огласи простора, над реката полетя гълъб, а за спасяването на Кръста в ледените води на река Асеница скочи множеството ентусиасти.
Късметлията, който успя пръв да достигне до Божия Кръст и да го извади от река Асеница, се оказа 28- годишния Мартин Пеев от Асеновград. Той хваща светинята за втори път, а на всички участници в ритуала и вярващи християни Мартин пожела много здраве и успех. Късметлията беше благословен от Архиерейският наместник отец Йордан Георгиев и поздравен от кмета на Асеновград Емил Караиванов, който го дари с парична награда и десетлитрово буренце станимашки мавруд.