По повод навършването на една година от началото на настоящия мандат на кмета д-р Христо Грудев, днес той представи отчет на важните неща, които са свършени през годината, като акцентира и върху финансовите средства, постъпили в Община Асеновград през последните 12 месеца, било то от държавния бюджет или по европейски програми. Според представената информация привлечените инвестиции са:

3 млн. лв. – детска градина кв. „Изток”;

140 хил.лв. – ул. „Странджа”;

460 хил.лв. – свлачището под Асенова крепост;

4 млн. 313 хил.лв. – площад „Акад. Николай Хайтов”;

3 млн. лв. – за спортни зали;

2,5 млн.лв. – за сметището;

9 млн.лв. – пътят за Мулдавския манастир + моста до пазара;

2,4 млн. лв. – НЧ „Родолюбие”;

400 хил.лв. – ГБ „Паисий Хилендарски”;

Така стана ясно, че към момента 16 млн. 400 хил лв. реално са постъпили за различни дейности в община Асеновград от изцяло външно финансиране и общо с очакваните в най-скоро време такива средства, сумата от привлечени инвестиции достига над 25 млн. лв.
Кметът заяви своята убеденост, че и през изминалите мандати ръководството на Общината е правило всичко възможно тя да се развива и да просперира, но и посочи каква е финансовата ситуация, която е приело настоящото управление при встъпването си в длъжност – 18 085 189, 63 лв. трябва да се върнат до 2026 г.,
а 5 700 680 трябва да се върнат до 2020 г.

Относно самооценката на градоначалника за първата година от мандата му, както и цялостно за общинската администрация той заяви, че отначало хората са работили малко по инерция, но вече са започнали да се напасват към начина на работа. Той посочи, че би поставил оценка 4+ за дейността на администрацията, с уточнението, че все пак не е учител и няма опит в поставянето на точни оценки.