Предоставяне на безлихвен заем от бюджета на община Асеновград за 2019 г., за успешната реализация  на проекта „Осигуряване на топъл обяд 2016-2020”, предстои да бъде гласувано от общинските съветници на сесията следващата седмица.

Тъй като Общината е в процес на реализация на този проект, за да бъде той успешен, Общинския съвет трябва да даде съгласие да се предостави временен безлихвен заем от 85 000 лв. от бюджета на общината за 2019 г., по сметка за европейски средства за проект „Осигуряване на топъл обяд 2016-2020”, който ще бъде възстановен до края на годината.

До 2016 г. тази услуга  бе финансирана от държавния бюджет под името „Обществена трапезария”. От 2016 г. Община Асеновград има подписан договор за безвъзмездна финансова помощ от Фонда за европейско подпомагане по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане.

Обществената трапезария осигурява топъл обяд от супа, основно ястие и хляб всеки делничен ден за хора в неравностойно положение, които нямат доходи и получават минимални пенсии или месечни социални помощи.